Tonny van Breukelen
Migranten die in Nederland willen wonen en werken hebben de plicht om het inburgeringsexamen met succes af te leggen. Na dit examen kunnen zij starten met de weg die leidt naar participatie en integratie.
Omdat blinde en slechtziende migranten vaak zijn vrijgesteld van de plicht tot inburgering kunnen zij dit niet. De gevolgen zijn voor hen vaak verstrekkend: Omdat ze de taal niet spreken of verstaan kunnen ze vaak niet terecht bij revalidatiecentra voor mensen met een visuele beperking voor de aanvraag van de noodzakelijke hulpmiddelen voor lezen en schrijven en voor lessen in het gebruik ervan. Zij kunnen dan niet naar reguliere taalopleidingen omdat ze geen lees- en schrijfhulpmiddelen hebben. Een vicieuze cirkel. Terwijl zij, evenals geboren en getogen Nederlanders, wel recht hebben op deze schrijf- en leeshulpmiddelen.
Stichting Beter Zien Anders Kijken wil deze vorm van discriminatie doorbreken door het organiseren van Nederlands als tweede taal voor migranten met een visuele beperking.
De lessen worden gegeven in Rotterdam, Den Haag en omliggende plaatsen. In Den Haag worden de lessen verzorgd door de Stchting Taal aan Zee waar BZAK nauw mee samenwerkt wat betreft de scholing van visueel gehandcapte cursisten. https://taalaanzee.nl/
De lessen worden in principe gegeven op een-op-een basis. In Rotterdan zijn er nu ook conversatie en braillelessen
Voor meer informatie kunt u contactopnemen met de taalcoördinator, Tonny van Breukelen. Telefoon 0630 396 693 of email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.kis.nl/blog/slechtziende-migranten-een-vergeten-groep
Train de Trainers
Stichting Beter Zien Anders Kijken wil blinde en slechtziende migranten ondersteunen en hen een passend taalaanbod bieden. Daarom organiseert de stichting samen met mede-initiatiefneemster Tonny van Breukelen sinds begin 2017 lessen Nederlands als tweede taal. Tijdens deze lessen ligt de nadruk op spreken en luisteren. Taalfuncties die direct te maken hebben met revalidatie krijgen extra aandacht. Zodoende zal voor de deelnemende migrantende de drempel naar een instelling voor revalidatie lager zijn en de kans op participatie in de maatschappij groter.
Voorafgaand aan de taalcursus voor migranten heeft de Stichting Beter Zien Anders Kijken via een speciaal ‘Train de Trainers’ - programma voor vrijwillige taaldocenten taalcoaches opgeleid, zowel in Rotterdam als in Den Haag.
Van Stichting Oogfonds Nederland ontving Beter Zien Anders Kijken een subsidie om de scholing voor de trainers te bekostigen.